4 Kasım 2015 Çarşamba

ÖZGÜVEN GELİŞTİRME

Özgüven önemli bir kişisel özelliktir;yaşamla baş etmenizi ve sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmenizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır
Özgüven kazanma süreci,yaşamın önemli zorlukları ile başa çıkma gücüne sahip ve mutlu olmaya layık bir kişi deneyimidir.

Özgüven insana güç verir,enerjisini artırır ve daha fazla çaba göstermeye özendirir..Başarı için ilham kaynağıdır.Başarımızla gurur duymamızı ve onlardan keyif almamızı sağlar.

Bizim yaklaşımımıza bağlı olarak başka insanlar ve dısımızdaki olaylar özgüvenimizi yükseltebilir ve düşürebilir.Yaşama özgüvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunu sürdürmek önemlidir.Ancak aşırı bir güven duygusu ile hareket ederek kendimizi ve diğer insanları tedirgin etme riskini almamak gerekir



Özgüvenimiz olmadığında işleri yapabilme yeteneğimizden emin olamayız.Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde dha önce hiç yapmadığımız bir işle karşılaştığımızda endişeleniriz.Birçok durumda, özellikle karar vermemiz,inisiyetif kullanmamız veya yeni insanları işin içine katmamız gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz oluruz.

Buna karşın aşırı bir güven duygusu içinde davrandığımızda;sınırlarımız olduğunu kabul etmek istemeyiz,yetenekleriz hakkında gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırız.
Üzerimize aşırı bir yükü alırız,böylece her zaman iyi iş yapamayız.
En iyiyi bizim  bildiğimizi düşünürüz,önerileri gözardı ederiz,bize yardım etmek isteyenleri de genelde reddederiz.

Olması gereken düzeyde bir özgüvene sahip olduğumuzda ise; en iyi için çaba göstereceğimizi ve kabul edilebilir bir sonuç ortaya kayacağımızı bilerek işleri ele alırız.Bir işi yapamadığımızda mazeret üretmek yerine yeniden denemeye başlarız.
ilk seferinde tümüyle doğru olarak anlamadığımız yada yapamadığımız bir işin dünyanın sonu anlamına gelmediğini biliriz.Hatalarımızı dert etmek yerine onlardan ders almasını becerebiliriz.Birçok durumla ve sorunla daha iyi başedebiliriz.

Özgüven hedeflerimizin peşinden giderken bize güç verir.
Başarılarımızla doyum ve rahatlık hissetmemize izin verir.
Özgüvenimizin güçlü olması durumunda başarı bize doğal ve doğru gelir.

Bir çoğumuz belirli zamanlarda belirli insanlarla ve belirli durumlarda kendimizi güvenli hissederken bazı durumlarda, zamanlarda ve bazı insanların j-karşısında özgüvenimizi yitiririz.
Kendimize olan güven duygumuzu nelerin etkilediğini doğru anlamamız gerekir.

Bunun için şu soruları kendimize sormalıyız ve dürüst cevaplar vermeliyiz

*KENDİMİZE EN ÇOK GÜVENDİĞİMİZ ZAMANLAR HANGİLERİDİR ?
YETENEKLERİMİZDEN EMİN OLDUĞUMUZ VE KENDİMİZİ EN RAHAT HİSSETTİĞİMİZ DURUMLAR NELERDİR ?

*KARŞISINDA ÖZGÜVENİMİZİN EN YÜKSEK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İNSANLAR KİMLERDİR ? NİÇİN ?

*ONLAR BİZE ÖZGÜVENİMİ ARTIRACAK NE SÖYLÜYORLAR VE NE YAPIYORLAR ?

*NE ZAMAN KENDİMİZE OLAN GÜVENİMİZİN EN DÜŞÜK OLDUĞUNU HİSSEDİYORUZ ?

*ÖZGÜVENİMİZİ AZALTANLAR NELERDİR ? HANGİİNSANLAR VE HANGİ DURUMLAR KENDİMİZİ GÜVENSİZ HİSSETMEMİZE NEDEN OLUYOR ?

Bu sorulara cevap verirken hazır olmadığınız yeni durumlardan ya da kıyafetlerinizin ve dış görünüşünüzün iyi olduğu zamanlardan söz edebilirsiniz.
Özgüven,çoğunlukla kendimizi nasıl hazırladığımız ve kendimizi nasıl gördüğümüz ile ilgilidir.
Özgüven gelip giden, azalıp artan bir duygudur.
Bazı günler daha güvenli ve güçlü hissederken bazı günler arkadaşımızın yanında yetersiz hissederiz veya kendi yeteneklerimizi sürekli olarak onların ki ile kıyasladığımız durumlar yaşarız.

Özgüvenimizin zayıfladığı durumlarda yapabileceğimiz ilk iş, hiç kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmektir.
Belki başka insanların sizin sahip olmadığınız becerileri vardır.Ancak sizde büyük olasılıkla onların  yapamadığı bazı şeyleri yapabiliyorsunuzdur...

Özgüvenimizi artırmanın en iyi yolu yaşamdaki başarılarımızı hatırlamaktır.Ayrıca elde ettiğiniz her başarıyla özgüveninizin arttığını göreceksiniz...

K.GELİŞİM ANASAYFA

Hiç yorum yok: