KİŞİSEL ATALETİ YENMEK

İnsanlarda gördüğüm en büyük hastalıklardan birini sorsalar, insanların eylemsizliği bir alışkanlık haline getirmeleri olduğunu söylerdim.
Değişimi yaratan, hareketin kendisidir.
Hareketin, eylemin olmayışı, zaman ilerlerken kişilerin geriye gittiğini gösterir.
Mümin Sekman’ın son kitabı Kişisel Ataleti Yenmek, tamamen bu konu üstünde duruyor.
Atalet, cisimler için söz konusu olduğunda “eylemsizlik” anlamına gelir.
Canlı varlıkların ataleti ise, “eylemsizlik, harekete geçmemek ya da amaca ulaşmak için gerekli davranışları ortaya koymamaktır.”
Kişisel gelişim konusunda kitaplar okuyan birçok okurum, kitapları okuduklarını; ancak hiçbir değişim gerçekleşmediğini ifade ediyorlar.
 Kişisel gelişim kitapları birer yol haritasıdır; ama yola insanlar çıkarlar. Hiç yola çıkmadan, ‘bu kitap bir işe yaramıyor’ demek, önünüzde durduğu halde yemediğiniz bir yemeğin karnınızı doyurmadığını söylemeye benzer.
Dünyanın en yaratıcı fikri, uygulama olmadan değersizdir. 10 yabancı dil bilen, bilgisayar kullanan ve program yazabilen, ileri mühendislik konularında uzman, hitabet yeteneği olan, dürüst ve aklınıza gelebilecek her türlü olumlu niteliği taşıyan bir insan, eğer herhangi bir uygulama içinde değilse değerli değildir. Harekete geçmeden, davranışları değiştirmeden istenilen sonuçlara ulaşmak istisnalar dışında mümkün değildir.
İstisnayı da açıklayayım; dış dünya bizim dışımızda hareketli olduğundan biz hiç hareket yapmasak da dış dünya değişir ve biz bazen amacımıza çok uygun bir pozisyona düşeriz.
Eğer harekete geçmeyince istediğimiz sonuçlara ulaşamıyorsak, niçin harekete geçmiyoruz ve nasıl harekete geçebiliriz?
Mümin Sekman, Kişisel Ataleti Yenmek kitabında kişisel ataletin kaynaklarını tanımlamış ve bunları yenmek için araç ve yöntemler de sunmuş.
Mümin Sekman’ın, Kişisel Ataleti Yenmek, bugüne kadar okuduğum ‘kişisel gelişim kitapları’ içinde belirli bir sistematiği olan, Amerikan tarzı editoryal niteliği olan okur dostu keyifli bir kitap.
Söz konusu kitap, tek bir konuyu ‘atalet’ konusunu sistematik bir şekilde geliştirmiş ve bölümler halinde işlemiş. Kitabı okurken, Mümin Sekman’ın bu kitabının yabancı bir dile çevrilse dünya çapında kabul görebileceğini düşündüm. Mümin Sekman’ın bu çalışması, kendisinin ileride Türkiye’den dünyaca kabul görecek bir ‘kişisel gelişim otoritesi’ olacağının işareti.
Alfa Yayınları’ndan çıkan kitaptan aldığım notlardan birkaç örnek:
İnsanlar, değişmemelerinden dolayı çektikleri acı, değişmelerinden dolayı çekecekleri acıdan fazla oluncaya kadar değişmezler.

Yorumlar