macOS… 15 yıldan fazla zamandır OS X adıyla anılan Apple‘ın masaüstü işletim sistemi bundan böyle yepyeni bir adla birlikte anılacak. Bir süredir dillendirilen isim değişikliği nihayet WWDC 2016’da resmiyet kazandı. Apple böylelikle tvOS, watchOS, iOS şeklinde sıralanan işletim sistemi adlandırma uyumuna masaüstü işletim sistemini de eklemiş oluyor.
Daha önceki OS X sürümleri gibi macOS’in de özel bir adı olacak. Yeni sürüm macOS Sierra adını taşıyacak; Continuity, iCloud ve Mac deneyimini daha da iyileştirecek çeşitli unsurlara odaklanacak.
Auto Unlock olarak adlandırılan özellik sayesinde Mac bilgisayarın kilidini Apple Watch ile açmak mümkün olacak. Eğer bir Apple Watch sahibiyseniz, şifre girmeye ihtiyaç duymadan, Apple Watch’unuzu bilgisayarınıza yaklaştırarak kullanıcı girişini hızlıca yapacaksınız.
Universal Clipboard özelliği ise kopyalama panosunun aynı hesap altındaki tüm Mac ve iOS cihazları arasında kullanılabilmesini sağlayacak. iCloud Drive ile 10 milyardan fazla dokümanın birden fazla cihazda sunulduğuna dikkat çeken Apple, evrensel kopyalama panosu sayesinde cihazlar arasında çalışmayı daha verimli hâle getirecek.
Sierra’nın bir başka yeniliği de dosya yönetimi alanında olacak. Kullanıcılar eski dosyalarını bulutta depolayıp daha yeni dosyalarına yer açabilecekler. Eski iPhone yedekleri, Apple Music oynatma ön bellek dosyaları, Safari önbelleği gibi kullanıcılar için büyük önem arz etmeyen dosyalar bilgisayarda değil, bulutta saklanacak, ihtiyaç duyulduğunda buluttan indirilecek. Apple böylelikle bir Mac bilgisayarda önemli bir alan boşalmasının olacağına dikkat çekiyor.
Apple Pay de Mac bilgisayarlara geliyor. Tabii ki, bu destek mobil cihazlarda olduğu gibi cihazı bir ödeme terminaline yaklaştırarak değil, Safari üzerinden gerçekleştirilen web tabanlı ödemelerde sunulacak. Destekleyen alışveriş sitelerinde özel bir Apple Pay tuşu bulunacak. Buna tıklayan kullanıcı telefonu veya saati üzerinden, TouchID’yi kullanarak veya ekrana tıklatarak doğrulama yapabilecek. Bu arada Apple Pay mevcut ülkelerin yanında İsviçre ve Fransa gibi ülkelere de gelecek.
Safari’de gördüğümüz tarzda sekmeler her uygulama için kullanılabilir olacak. Resim içinde resim özelliği iPad’den sonra Mac’e de geliyor. Bir videoyu küçültüp ekranın sürekli üstünde görünecek şekilde oynatmak mümkün hâle geliyor.
Şimdiye kadar iOS’in önemli bileşenlerinden bir tanesi olan Siri de, macOS Sierra ile birlikte Mac bilgisayarlara geliyor. Siri ikonu dock bölümünde, Finder’ın hemne yanında yer alıyor. Sağ üst köşede, menü çubuğunun hemen altında görünen Siri penceresi üzerinden etkileşime geçmek de mümkün oluyor. Siri sayesinde dosyalar içinde arama yapılabiliyor. Mail, iCloud Drive gibi uygulamalarda da Siri kullanılabiliyor, ayrıca hızlı şekilde müzik dinlemeyi başlatma da Siri’nin masaüstünde yapabildikleri arasında bulunuyor. Ayrıca Siri üzerinden görsel araması yapmak ve daha sonra bulunan görselleri, örneğin Keynote’da sunum hazırlarken kullanmak da imkan dahilinde. Mesajları da Siri üzerinden göndermek mümkün olacak.
macOS Sierra’nın geliştiricilere özel sürümü bugün yayınlanıyor. Public Beta sürümü de temmuz ayında ilgilenen son kullanıcılar için dağıtıma çıkacak. Sonbaharda da final sürümü son kullanıcılarla buluşacak.
Yorumlar