4 Kasım 2015 Çarşamba

İSİMLERİ DOĞRU HATIRLAMANIN YOLLARI

1. İsmi hafızanızda tutabileceğinize dair inancınız tam olmalı. Siz ne düşünür ve inanırsanız, zihniniz, duygularınız, ruhunuz ve bedeniniz o inancınızla işbirliği yaparak hareket ediyor. Patolojik bir durumu olmayan, sağlıklı herkes isimleri aklında tutabilir. Hafıza çalışması yapanların bir kerede 5 bin kelimeyi ezberleyebildiklerini düşünürsek, beynimize güvenir ve çaba gösterirsek bize istediğimizi vereceğine inancımızın tam olması gerekir.
2. Yeni tanıştığınız kişinin ismini ilk duyduktan sonra onun gözlerinin içine bakarak ismini hayali olarak parmaklarınızla yazabilirsiniz.
3. İsmi ilk duyduğumuz an’a konsantre olmalıyız, bu da karşımızdaki insana ilgi göstermekle, önem vermekle olabilir ancak. Tanışma sırasında o kişiyle ilgili olmalıyız, kendimizle değil. İsmi duyduğumuz an eğer kişiyle değil bir başka şeyle ilgileniyorsak elbette o ismi hatırlamamız kolay olmaz.
4. Tanıştığınız kişinin ismini ilk duyduğunuzda içinizden tekrar edin. Eğer duyduğunuzdan emin değilseniz veya anlayamadıysanız uygun bir uslupla tekrar sorun. Tekrar sormak hatalı bir isimle hitap etmekten çok daha olumlu bir davranıştır.
5. Kişinin ismini konuşurken sık sık tekrarlayın. Karşınızdaki kişinin konuşurken kendi ismini duymaktan keyif alacağından hiç şüpheniz olmasın.

6. Karşımızdaki kişinin isminin, alnında çok sevdiğiniz bir renkle yazılı olduğunu hayal etmekte oldukça faydalı bir tekniktir. Amerika’nın eski başkanlarından Franklin Roosevelt, Beyaz Saray’da çalışan herkesin ismini bilmesinin nedenin tanıştığı her insanın isminin alnında yazılı olduğunu hayal etmesi olduğunu söylemiş.

7. Görsel karşılığı olan isimleri hafızada tutmak daha kolaydır, örneğin çiçek isimleri.Soyut kavramlarla manası ifade edilen isimleri hatırlayabilmek içinde “bağdaştırma” metotunu kullanabilirsiniz.İsmi çağrıştıran bir olayla kişiyi bağlayabilirsiniz hafızanızda. Örneğin ismi Bülent olan birisiyle tanıştığınızda, onun ilk hangi özelliği dikkatinizi çektiyse o özelliğini içinde bulunduran kısacık bir hikaye yazın. Diyelim ki onun hakkında sizde ilk uyanan his çok güzel güldüğü ve zeki olması. Bir an için gözleriniz kapatın ve hafızanıza onu sadece Bülent olarak değil “çok güzel gülen zeki adam Bülent” diye kaydetmeyi deneyin. Veya ismi Batu olan birisiyle tanıştınız; isminin içinde geçen “at”ı kullanabilirsiniz, Batu’yu at üzerinde dörtnala giden birisi olarak kaydedebilirsiniz. Batu ile bir sonraki karşılaşmanızda gözünüzün önüne at üzerinde giden Batu’nun geleceğine emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok: