26 Ekim 2015 Pazartesi

Lidyalılar’ın Buluşu Tarihe Gömülecek

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tarihte kırılma noktası olan bir çok buluş da yok olmanın eşiğine geliyor. Sanırız artık kağıt ve metal para kullanımı da önümüzdeki yarım yüzyılda ortalardan kalkacak. Bu tezimizi destekleyen gelişmeler de İsveç’ten.
İsveç halkı, ödemelerini artık akıllı telefonları üzerinden yapıyor ve ödeme için herhangi kağıt ya da madeni para taşıma gereksiniminde bulunmuyorlar. Dünyanın ilk nakitsiz toplumu olma yönünde ilerleyen İsveçliler, ödemelerini hemen hemen hepsini temassız işlemlerle gerçekleştiriyor.

Yapılan araştırmalar neticesinde 40 milyar İsveç Kronu, ticari pazarda elektronik olarak kullanılmış durumda. Parmak izi ve NFC sistemi ile artan temassız ödeme işlemleri, piyasadaki nakdin düşmesine neden olmakta. İsveç sokaklarında, dükkanlarda ve bankalarda nakit paranın geçmediğini belirten ibareleri görmek mümkün, ancak banka veya kredi kartı kabul etmeyen herhangi bir işletme bulmak neredeyse imkansız. 
Ülkemizde şuan için aktif olarak kullanılmasa da, NFC ya da temassız kredi kartı ödemeleri, insanların nakit kullanımını geçen senelere oranla düşürdü. İleriki yıllarda bu durum hangi aşamalara gelir bilmeyiz ama, yeni nesiller yerimizi aldıkça yüz yıllardır benimsediğimiz gelenekler çok farklı yerlere gelecek gibi. Sanırım artık cüzdan taşımak zorunda kalmayacağız.

Hiç yorum yok: