25 Ekim 2015 Pazar

Facebook Arama Çubuğu Her İstediğinizi Bulacak

Facebook, elindeki kullanıcı verilerini çok iyi kullanarak arama çubuğunu sadece kişi ve bu kişilerin dediklerini öğrenmek için kullanılan bir araçtan çok daha öteye taşıdı. Tüm Facebook kullanıcılarının gönderilerinin başarıyla indekslenmesiyle, artık o an yaşanan son gelişmeler arama çubuğundan aranılarak ulaşılabilecek. Facebook, toplamda 2 trilyon gönderinin indekslendiğini ve bugünden itibaren bu sonuçlarda arama yapılabileceğini açıklandı.
Bu gelişmeden sonra Facebook, kişi, sayfa veya durum aramalarından çok sanki bir arama motoru gibi kullanılabilecek. Böylece yeni arama aracı çok daha geniş bir arama sonucunu sunacak. Yeni arama özelliği sayesinde, kullanıcılar artık bütün bir sosyal ağda nelerin konuşulduğuna doğrudan tanık olabilecekler. Facebook’un, kullanıcıların platform üzerinde paylaştıkları linkler, yaptıkları tartışmalar ve kişisel yaşamlarından çeşitli anlara dair paylaştıkları düşünüldüğünde, söz konusu arama sonuçlarının muazzam bir veri yoğunluğuna sahip olacağını tahmin etmek zor değil. 
Facebook’un arama çubuğunda yapılan en genel aramalar bile, sonuçlarda Facebook gönderilerinden oluşan hiyerarşik bir liste olarak karşımıza çıkıyor. Bu yeni arama algoritmasıyla birlikte ilk önce yayın kuruluşlarının haberlerine ait gönderiler listeleniyor. Ardından arkadaşlarınıza ait gönderi, yorumlar ve en sonunda arkadaş listenizde olmayan kişilerin arama teriminiz hakkında söyledikleri görülebiliyor.
Bu gelişmeyle birlikte Facebook, arama motoru piyasasına hız kazandıracak gibi. Sonunda Google’a dişli bir rakip geldi. Rakabet de her zaman iyidir. Daha iyi olmak adına kalite her zaman kullanıcıları iyi yönde etkiler. Bakalım bu işin sonu nerelere varacak...

Hiç yorum yok: